HP, özellikle web geliştirme için uygun, sunucu taraflı ve genel amaçlı bir betik dilidir.
PHP başlangıçta Kişisel Ana Sayfa anlamına geliyordu . Ancak, şimdi, Köprü Metni Ön İşlemcisi anlamına gelir . Özyinelemeli bir kısaltmadır çünkü ilk kelimenin kendisi de bir kısaltmadır.
PHP, 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturuldu . Şu anda PHP Geliştirme Ekibi tarafından sürdürülüyor .
En temel haliyle PHP bir programlama dilidir. Oldukça yaygın olarak kullanılan bir dildir ve web geliştirme ile ilgilenen herkes için büyük bir avantaj olan HTML’ye gömülebilir. HTML‘nin çok sayıda komutla uzun olabileceği yerlerde, PHP sayfaları, gömülü kodlu HTML içerir ve bu da yönetimi çok daha kolay hale getirir.
PHP, kendi içinde kafa karıştırıcı olan Köprü Metni Ön İşlemcisi anlamına gelir. Aslında göründüğü kadar karmaşık değil – eğer temel bir HTML anlayışınız varsa, PHP’yi öğrenmesi oldukça kolay olacaktır. Çıktı oluşturmak için veri toplamanıza, işlemenize ve kullanmanıza olanak tanır – temel olarak tüm sayfalarınızla etkileşime girmenize olanak tanır.
O halde neden JavaScript yerine PHP’yi seçmelisiniz? İkisi arasındaki temel fark, JavaScript ile istemcide (örneğin tarayıcınız) çalışırken PHP sunucunuzda çalışır ve ardından istemciye gönderilen HTML üretir.
PHP ne yapabilir? Peki, herhangi bir şey; ancak kullanıldığı üç ana alan vardır:
- Sunucu tarafı komut dosyası oluşturma – PHP için ana alan. Evde pratik yapan bir amatörseniz, bunu yapmanın yolu budur.
- Komut satırı komut dosyası oluşturma – cron veya Görev Zamanlayıcı kullanılarak oluşturulan komut dosyaları için idealdir. Ayrıca basit metin işleme için harika.
- Masaüstü uygulamaları yazma – PHP muhtemelen masaüstü uygulamaları oluşturmak için kullanılabilecek en iyi dil değildir, ancak gelişmiş web geliştiricileri için size rakiplerinden çok daha fazla seçenek sunar.
PHP için ihtiyacınız olan şey genellikle masaüstünüzde olacaktır. Tüm büyük işletim sistemlerinde kullanılabilir (Linux, Windows ve Mac OS X birkaç isim). PHP ayrıca en yaygın olarak kullanılan sunucuların çoğunu destekler, yani kullanmaya karar verirseniz seçme lüksüne sahip olursunuz.
Kuşkusuz, PHP ile ilgili en iyi şey, deneyimli bir profesyonelin isteyebileceği tüm gelişmiş özelliklere sahipken, tamamen acemiler için öğrenmenin kolay olmasıdır. PHP’nin yetenekleri de HTML ile sınırlı değildir – bir görüntüden flash filmlere kadar her şeyi üretebilirsiniz.
Sonuç olarak
PHP sunucu taraflı bir dildir
Web tarayıcınızda bir web sitesi açtığınızda, örneğin: https://www.insertbilisim.com
Web tarayıcısı, insertbilisim.com’in bulunduğu bir web sunucusuna bir HTTP isteği gönderir. Web sunucusu isteği alır ve bir HTML belgesi ile yanıt verir.
Bu örnekte, web tarayıcısı bir istemci, web sunucusu ise sunucudur. İstemci bir sayfa için istekte bulunur ve sunucu bu isteği sunar.
PHP web sunucusunda çalışır, isteği işler ve HTML belgesini döndürür.
PHP genel amaçlı bir dildir
Programlama dillerinin amacına gelince, iki ana tür vardır: alana özgü ve genel amaçlı diller.
Etki alanına özgü diller, belirli uygulama etki alanlarında kullanılır. Örneğin SQL, etki alanına özgü bir dildir. Esas olarak ilişkisel veritabanlarından veri sorgulamak için kullanılır. Ve SQL başka amaçlar için kullanılamaz.
Öte yandan PHP genel amaçlı bir dildir çünkü PHP’yi çeşitli uygulamalar geliştirmek için kullanabilirsiniz.
PHP platformlar arası bir dildir
PHP, Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere tüm büyük işletim sistemlerinde çalışabilir.
PHP’yi Nginx, OpenBSD ve Apache gibi tüm önde gelen web sunucularıyla kullanabilirsiniz. Microsoft Azure ve Amazon AWS gibi bazı bulut ortamları da PHP’yi destekler.
PHP oldukça esnektir. Yalnızca HTML’yi işlemekle sınırlı değildir. PHP, PDF, GIF, JPEG ve PNG görüntüleri oluşturmak için yerleşik desteğe sahiptir.
PHP’nin dikkate değer bir özelliği, MySQL, PostgreSQL, MS SQL, db2, Oracle Database ve MongoDB dahil olmak üzere çok çeşitli veritabanlarını desteklemesidir.